Resums del Ple del Consell Comarcal (30/11) i del Consell d’Alcaldes (3/12)

Ple del Consell Comarcal del Priorat (30/11/2015):

El ple ordinari del Consell Comarcal del Priorat es va celebrar el darrer dilluns del mes de novembre. Abans de començar els consellers i conselleres vam tenir una trobada prèvia amb membres de l’associació Prioritat on se’ns va exposar l’estat en que es troba la candidatura a la UNESCO. L’associació també va demanar compromís als consellers perquè el Consell estigui al costat de la candidatura i compleixi els compromisos adquirits.

Pel que fa la sessió plenària del Consell, només hi havia dos temes sotmesos a votació. El primer era la votació dels estatuts del nou Consorci Leader, que aquests quatre propers anys englobarà pobles del Priorat, Alt i Baix Camp i Conca de Barberà majoritàriament. El nostre vot va ser a favor, canviant així el posicionament que vam tindre en les votacions de la Comissió Informativa de Promoció i Desenvolupament, on ens vam abstenir. A pesar de que no estem d’acord en que després d’aquest canvi d’estatuts haguem perdut la representació al consorci tal com se’ns va assignar en el ple passat, creiem que en els projectes de comarca hem de ser positius i propositius. No obstant, estarem a sobre i demanarem informació sobre el projecte per garantir el millor funcionament possible.

El segon punt important va ser la Moció de suport a la resolució per la desconnexió I/XI aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 9 de novembre. Tal i com vam fer en els nostres ajuntaments hi vam votar a favor, celebrant l’aprovació i reiterant la importància de que el món local estigui al costat del procés de desconnexió amb l’Estat Espanyol. Remarcar que els dos consellers d’Unió Democràtica (de Falset i del Lloar) hi van votar en contra i el conseller socialista (de Gratallops) no va assistir al ple. Tant els primers com el darrer formen part de l’equip de govern del Consell, al costat dels consellers de Convergència i d’Esquerra que hi van votar favorablement.

A part d’aquests temes, el grup de la CUP Priorat al Consell vam presentar dues preguntes, una per escrit i una altra oral, i un prec dirigides al President i a la resta d’equip de govern. La primera pregunta escrita va ser presentada conjuntament amb la Plataforma del Priorat, i vam demanar al govern del Consell quines iniciatives polítiques tenen previst adoptar respecte els problemes dels rius de la comarca i els transvasaments d’aquests fora del Priorat. Se’ns respondrà per escrit abans del proper ple.

També vam preguntar sobre les al·legacions presentades al Pla Estratègic Comarcal de Desenvolupament Socioeconòmic (2014-2020). Se’ns va comunicar que se n’han presentat dos, i que l’equip de treball les estudiarà i el Pla tornarà a presentar-se en el següent ple per ratificar-lo.

Per últim vam fer un prec demanant l’actualització de les dades a la pàgina web (www.priorat.cat) de l’organigrama polític del Consell Comarcal de l’actual legislatura i la publicació de les actes dels plens i juntes de govern dels últims mesos. El Gerent ens comunica que ho faran.

Després d’aquesta sessió ordinària i passats ja uns mesos des de la nostra entrada a la institució comarcal, trobem a faltar que en els plens hi hagi més participació i debat dels diferents grups. Sense aquest debat el ple es converteix en un pur formalisme buit de contingut. Per part del grup comarcal de la CUP seguirem treballant activament en totes les comissions i els plens, exercint el nostre paper d’oposició més que necessària.

Consell d’Alcaldes (03/12/2015):

El Consell d’Alcaldes fou convocat en pocs dies d’antelació i amb els punts d’ordre del dia ja establerts. No es va avisar en cap cas si existeix cap normativa que permeti proposar punts a la mateixa ordre.

Abans d’entrar en els punts de l’ordre del dia, el president del Consell  Comarcal ens havia avisat d’introduir dos punts previs, d’una banda i realitzat per membres de la conselleria d’interior es feu una explicació sobre el què representa el programa del NEUCAT i dels mecanismes que el componen i de l’altra l’Associació comarcal Montsant feu una explicació a tots i totes les presents de la situació de l’entitat i el seu projecte d’un centre a Falset.

Pel que fa el Consell d’Alcaldes, els punts establerts eren cinc: una moció de suport al PN del Montsant, una moció sobre la senyalització a la comarca, un punt sobre l’assistència tècnica comarcal per permetre que els càrrecs tècnics permetin combinar consell comarcal i ajuntaments, un punt sobre la Llei de Transparència i finalment l’elecció de les persones que han de seguir la Carta del paisatge.

Una vegada passats tots els punts, o sigui ja passades dues hores i mitja, el president va iniciar el torn obert de paraules. Un dels alcaldes de la CUP va preguntar sobre el tema del ralli, ja que en principi era un tema que s’havia de debatre o almenys així s’havia quedat en comunicacions prèvies amb la resta de batlles de la comarca. Degut a què ja era tard i a la complexitat del tema, el president del Consell Comarcal es va comprometre a què el proper Consell d’Alcaldes fos dedicat en bona part al ralli.

Després de la nostra primera participació en aquest òrgan, des de la CUP no acabem d’entendre el funcionament del  Consell d’Alcaldes i tampoc entenem qui hi pot participar. Com que no hi ha un reglament o almenys no en tenim constància, no tenim clar perquè aquet dia hi havia regidors de diversos pobles així com també treballadors del Consell Comarcal a la sala que no sabem què hi feien. Tampoc creiem que el funcionament fos l’adequat, ja que no hi havia lloc assignat pels diferents alcaldes o representants i això va provocar que no sabéssim qui intervenia, fent molt difícil la comunicació entre representants dels diferents ajuntaments.

Des de la CUP Priorat creiem que el Consell d’Alcaldes pot ser una molt bona eina per ajudar a debatre, treballar i resoldre molts temes, així com poder parlar col·lectivament de qüestions que afecten a tota la comarca: l’horari del CAP, el Consell Esportiu, etc.. Treballem per tenir unes institucions útils, participatives i eficients, encarades a intentar solucionar els problemes de la comarca. Per això esperem que el funcionament de les properes convocatòries sigui realment útil i productiu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s