Resum del ple ordinari del Consell Comarcal del Priorat (7.11.16)

Després de quatre mesos sense plens ordinaris al Consell Comarcal del Priorat, encetem aquest nou curs amb un ple que es va anar posposant diverses vegades, i que finalment va tindre lloc el dilluns 7 de novembre de 2016 a les 18h. Destacar que, per primera vegada, no es va convocar la junta de portaveus ordinària on els portaveus dels grups ens reunim per aprovar o no l’ordre del dia del Ple. La resposta va ser que “per qüestions d’agenda” no s’havia pogut celebrar..

L’ordre del dia a tractar va ser el següent:

ccp-7-11-16

En aquest ple els temes proposats per les àrees del Consell van ser purament tècnics. Com és habitual des de principi de legislatura, ens vam abstenir en la proposta de modificació de crèdit (àrea de serveis interns) i vam votar a favor de l’aprovació d’un conveni amb la Diputació per al foment d’un programa de mobilitat per a l’ensenyament.

En l’apartat de mocions, per aquest ple l’equip de govern en presentava dues al ple:

  • La primera era referent a l’adhesió al manifest en defensa del ferrocarril al Camp i Terres de l’Ebre, promogut entre d’altres per la Plataforma Trens Dignes Terres de l’Ebre – Priorat. Ens hi vam mostrar a favor, però remarcant que l’estat actual del servei i de la xarxa no és culpa exclusiva de la ineficiència i ineptitud del govern espanyol, si no que també ha sigut conseqüència de la mala (o inexistent) planificació per part dels governs catalans en les últimes dècades. Va ser aprovat per unanimitat.
  • La segona era una moció en suport al referèndum, al procés constituent i als ens locals i electes investigats per processos relacionats amb la sobirania. En aquest aspecte, ens alegrem que el ple del Consell Comarcal del Priorat segueixi mantenint aquesta coherència ja demostrada en  plens anteriors, i que segueixi demostrant el seu compromís amb la lluita per l’alliberament nacional del nostre poble. Al mateix temps també l’emplacem a que estigui atent als possibles casos de repressió o persecució que puguin ocórrer en els propers mesos dirigits a càrrecs electes dels ajuntaments de la comarca, com per exemple els governats per la CUP (els Guiamets i la Vilella Alta). La moció es va aprovar amb els vots a favor dels consellers i conselleres de Convergència, Esquerra, CUP-PA, i per sorpresa el del conseller d’Unió Jaume Montalbó, i amb l’única abstenció del conseller socialista Josep Manuel Rosario.

En el punt de control i fiscalització al govern, el gerent va explicar que s’ha aprovat per urgència un Pla d’Igualtat i el Protocol d’assetjament sexual del Consell per decret. Aquesta urgència es degut a la necessitat de tindre’n un aprovat per optar a una línia d’ajudes de les quals en parlarem més endavant. No creiem que aquesta sigui la millor manera de fer les coses, però confiem en la paraula del govern de revisar-lo amb calma en els propers mesos en l’espai de comissions informatives.

Un cop més, i ja en van uns quants, vam ser l’únic grup en utilitzar l’espai de precs i preguntes al govern, i realment ens va quedar curt tenint en compte el temps passat entre plens i els temes que s’han anat acumulant. Les preguntes formulades van ser les següents:

  • En primer lloc vam preguntar al president del Consell, el senyor Joan Carles Garcia, el motiu i la justificació per la qual va assistir en un acte en suport al BCN World el passat 27 de juliol a Tarragona, i on es va adherir a un manifest en nom del Consell Comarcal del Priorat a favor del pla director urbanístic del CRT de Vila-seca i Salou. Li vam comunicar la nostra sorpresa per aquesta adhesió i suport públic, tenint en compte que és un tema que no s’ha tractat ni acordat en cap espai decisori del Consell i que com és sabut no compta amb un consens del territori. No entenem perquè l’adhesió a un manifest en defensa del ferrocarril ha de passar per ple, i en canvi l’adhesió i suport al BCN World només necessita l’aprovació del president. Mostrem formalment la nostra queixa i l’emplacem a que no es torni a reproduir en una altra ocasió.
  • Un cop més, i com seguirem fent fins que el tema no s’aclareixi definitivament, vam preguntar sobre la informació que té el Consell Comarcal sobre les dues comissions que treballen per una banda, reactivar les activitats esportives a la comarca, i per l’altra aclarir quins van ser els motius perquè el Consell Esportiu del Priorat acabés com tots sabem. Al respecte, l’assemblea comarcal de la CUP Priorat segueix treballant en aquest tema, i en les properes setmanes tindrem novetats importants i us en mantindrem informats.
  • Per acabar, vam demanar quin era l’estat d’execució de l’acord aprovat en el ple de l’abril passat, en que vam presentar la moció relativa al pagament dels tributs del Consell Comarcal del Priorat a l’Agència Tributaria de Catalunya. Se’ns va informar que l’acord ja s’ha complert, i que des d’aquest mateix mes de novembre ja s’estan transferint directament els tributs a l’ATC.

Per acabar, volem fer constar la nostra queixa a la poca publicitat que fa el Consell Comarcal dels plens ordinaris d’aquesta institució. Tota la ciutadania, així com els mitjans de comunicació comarcals han d’estar informats de la celebració dels plens, i no només saber-ho després a través de les notes de premsa oficials. Recordem que tots els plens són totalment oberts al públic.

I també constatem un cop més que la participació i el debat per part de la majoria dels consellers i conselleres que formen el ple segueix sent molt pobre o inexistent en molts casos. Seguim creient que, com a espai obert a la gent de la comarca, hauria de ser un lloc amb un debat més ampli i no tan sols un simple tràmit més. Per això trobem a faltar la participació dels diferents grups polítics i dels consellers encarregats d’alguna de les àrees, donant l’opinió sobre alguns dels temes que hi votem, o si més no, exposant quines són les línies que s’estan treballant en les diferents conselleries. Si no dotem de contingut aquest espai, no aconseguirem acostar el Consell als habitants del Priorat.

Qualsevol dubte, pregunta o suggeriment, estarem encantats de respondre-la. Ens podeu contactar a través del correu priorat@cup.cat o a les nostres xarxes socials. Seguim!

Falset, novembre de 2016.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s